Livet som mor

Når graviditet er en “sygdom”

4. april 2017

Jeg ved ikke med jer kvinder, men jeg husker tydeligt min graviditet, selvom den var en fantastisk rejse og oplevelse, så var der også visse elementer som fik mig til at tænke – det her gennemføre jeg ikke!

Jeg må erkende at jeg rent faktisk var tæt på at få en abort pga. de gener der fulgte med. Kvalmen var den som satte disse tanker i hovedet på mig, men jeg kunne ikke være mere lykkelig over at jeg ikke denne udvej.

10501886_10152469288108587_5432941473245201755_n

 

Idag har jeg den skønneste datter, som jeg elsker ubetinget! Hun er hele mit liv og jeg finder kun mening med mit liv hvis hun er i det. Så selvom at det føles som en sygdom at være gravid så er det de følgegener der nu engang kommer med pakken. Men de er til at overkomme og gevinsten, som venter ved målet er virkelig det hele værd. INTET og jeg mener INTET kan opveje den gave det er at få et barn.

Men med alt godt følger også altid en lang humplet vej, man skal kæmpe sig igennem, sådan er det med alt i livet og graviditet er for størstedelen ingen undtagelse.

Så her er nogle af de gener som du kan forvente under dit svangerskab, det er ikke dem alle, du vil opleve for ingen graviditet er ens.

Oppustethed – Siger det snart pop? Mange gravide føler at de er oppustet og at maden sidder dem i halsen! Det er ret så ubehageligt at have den følelse for man har jo ikke forædt sig? Men der er gode grunde til at føle at man snart eksplodere fordi dit barn vokser og vokser og derfor trykker det også på dine organer som bliver skubbet op under dine ribben, så derfor følelsen af at blive mast op indvendigt. Der er kun en ting at gøre her, spis mindre men oftere og bevæg dig.

Uro i benene – Dine ben kan ikke finde ro og de summer og spjætter, og uanset hvordan du sætter dine ben vil de ikke rigtigt holde op med at summe. (jeg havde denne gene og den holdt mig oppe om natten fordi jeg ikke kunne finde ro til at sove) Hvad kan du gøre for at mildne dette, jo du kan sørge for at bevæge dig lidt, holde benene oppe ved hjælp af en pude der støtter din fødder/lægge, masser dine lægge og bank lidt på dem (hjalp på mig) du kan også lave venepumpe øvelser som du kan få råd om på denne side Sådan laver du venepumpeøvelser

Hårtab/øget hårvækst – Her kan det gå begge veje. For mig gik det således at jeg tabte hår!! Jeg mistede stort set mine øjenbryn, hår på benene(bonus) og hår på hovedet. Men er du en af de heldigere så oplever du at dine hårlokker bliver blanke og fyldigere. Men det kan så også medføre uønsket hårvækst andre steder på kroppen, men det er ikke en selvfølge så bare rolig. Det hele skyldes at dine hormoner ændre sig og derfor ændre din krop sig også i takt med dette.

Graviditetsdiabetes/sukkersyge – Du kan risikere at udvikle sukkersyge under din graviditet, hvis en i din familie lider af diabetes eller pga alle de hormonelle ting som sker i din krop. Sukkersygen vil forsvinde igen efter din graviditet og dine hormoner er på plads igen.

Søvnløshed – Det kan skyldes mange forskellige ting så jeg har smidt de årsager som oftes skyldtes søvnløshed.

 • Kramper i læggene. Hjælper at komme op og stå.
 • Forpustethed og kraftig hjertebanken. Tag dybe vejrtrækninger så du får pulsen ned igen.
 • Tissetrang. Ikke så meget andet end at gå på toilet og forsøg at undgå at drikke væske en time før sengetid.
 • Et meget aktivt barn, der sparker og er ekspert i at sparke lige ned i blæren eller på en anden øm plet.
 • Besvær med at vende og dreje dig i sengen, fordi du fylder mere.
 • Rygsmerter over lænden. Brug evt et støttebælte til lænden og hofter.
 • Halsbrand. Køb nogle sugetabeletter som hjælper på halsbrand, det gjorde jeg og det hjalp. Balancid Nuvom tog jeg da de er særligt velegnet for gravide. Bare husk at bede om den version for gravide.
 • Flere drømme end sædvanligt.
 • Mareridt, som du husker bedre end ellers.
 • Nervøsitet for fødslen.
 • Bekymring for barnet.
 • 11013496_10152783202088587_4479441095642030446_n

Forstyrret smagsløg/lugtesans – Kender du det at alt bare smager og lugter anderledes? Man kan pludselig ikke lide sin favorit rat og lugten af kaffe etc giver en kvalme! Det hele ændre sig i kroppen og pludselig vil man hellere have lakrids istedet for en lækker steak bearnaise. Jeg blev selv besat af makrel og lakridser! Der er ikke så meget at gøre her end blot at komme igennem denne fase.

Humørsvingninger – Så er du glad, så er du vred, så er du ked! Du kender det udemærket hvis du har båret på et barn i din mave. Man kan sidde og se en kommedie og pludselig sidde og tudebrøle over noget som OVERHOVEDET ikke er sørgeligt men bare morsomt. Du kan tude over stor set alt og det gjorde jeg også nogle gange. Sågar kunne jeg sidde og tude uden at vide hvad jeg flæbede over.

Kvalme og opkast – Yep, det famøse kvalme slår næsten aldrig fejl! Jeg led af ekstrem voldsom kvalme i 4 mdr af min graviditet. Jeg kunne intet spise eller holde nede, så det endte med at jeg tabte mig istedet for at øge min vægt. Jeg måtte på hospitalet og holdes under skarp opsyn da jeg kom hjem. Skulle til lægen hver uge og vejes og tjekkes. Jeg fik noget medicin mod kvalme på hospitalet. Ikke den slags mod køresyge osv, men en der er specifikt rette mod gravide som hedder Ondansetron og det var det eneste der kunne hjælpe mig med min kvalme. For jeg lå låst til min seng i ugevis og var på randen til sindsyge mildest talt. Den eneste trøst var at min jordemoder sagde til mig at jeg ikke skulle føle skyld over at ønske en abort fordi, det var normalt når man havde så meget kvalme, så ville man bare fjerne årsagen til denne kvalme. Det hjalp at høre at jeg ikke bare var et koldt menneske. For jeg ønskede jo det barn men  ikke den kvalme.   For nogle er et køresyge armbånd nok eller alm. køresygepiller men hvis du er ligesom jeg vil jeg anbefale at snakke med din læge om at få ordineret Ondansetron.

Bækkenløsning – Det føles som om dine ben går afled og pludselig kan du ikke gå, og dit bækken er blevet kørt igennem af en lastbil! Jeg mindes smerterne og puuuh hvor gjorde det ondt. Jeg endte med at gå med krykker i mit sidste trimester. Det som hjælper er at bevæge dig i et tempo hvor din krop kan følge med. Et lændebælte som støtter både mave, lænden og hofter er en god ide. Er du ude at køre så sørg for at dreje din krop så dine ben kommer ud på jorden og støtter dit løft samtidigt, Undgå at støvsuge, men få hjælp til den del af de huslige opgaver.

Blødninger – Nogle af os vil opleve pletblødninger eller større blødninger. Pletblødninger er for største delen harmløse, men oplever du større blødninger bør du kontakte din fødegang/jordemoder! Jeg oplevede selv større blødning en aften, jeg sad og så fjernsyn og pludselig var der en stor blodpøl. Jeg måtte akut ud på fødegangen hvor de kunne konstatere, at jeg blødte fra livmoderen.  Jeg fik den besked at hvis det er en abort, så kan de ikke stille noget op andet end at tilbyde mig en overnatning til det er overstået. Dette takkede jeg dog nej tak til, for jeg ville hellere være hjemme hvis du alligevel ikke kunne stille noget op. Ved næste scanning viste det sig, at jeg havde ventet tvillinger og den aften jeg blødte havde jeg mistet den ene af de to små.

Forstoppelse og hæmorider – Den er næsten sikker som amen i kirken, at du som jeg vil opleve forstoppelse under din graviditet, og der følger også i de fleste tilfælde hæmorider med. Du kan dog gøre dit for at forebygge eller mindske risikoen for at lide for meget. Drik vand, spise fiberrigt og bevæg dig dagligt! Hvis du er forstoppet så kan du bruge Klyx, som er et afførningmiddel, som du også vil få inden fødsel på fødegangen inden fødsel. Det er en flydende væske man føre op i endetarmen, og så er du ellers ved at skide i bukserne!! For det sætter virkelig gang i tarmen :O Er du også plaget at blodansamlinger i endetarmen (også kaldet hæmorider) Så kan du få noget creme hos din læge der kan lindre smerte, kløe og få blodet til at trække sig tilbage igen. Spørg din læge da det er recept pligtigt, medmindre du bor i Sverige hvor det er håndkøbsmedicin.

produkty_klyx_velky

Brystspændinger – Det er oftes en af de første tegn på at man er gravid, men den kan også komme senere og være mere øm end i begyndelsen af en graviditet. Det kan spænde om prikke i brysterne, og så er det bare igang med at massere dine små venner, og gå med en bh som ikke løfter med støtter.

Kløe på fødder/hænder & ryg– Denne her var en af de slemme for mig. Jeg kløede mig selv som en åndssvag! Mine fødder og håndflader kløede såååååh sindsygt meget! Hvis nogen så mig ville de tro jeg havde pest, så meget jeg kløede mig. Og hvis du har prøvet at få kløe på foden imens du har sko på, så ved du udemærket hvor belastende det er. Uhhhhhhhh…. Jeg var ved at flå sko og fod af på en og samme tid! Køb en fed creme (jeg brugte den fra Decubal) mod kløe og eksem. Den hjalp mig meget. Især også på ryggen hvor det kløede meget bare jeg lå ned!

getimage

Vand i kroppen – Væskeophobning i kroppen lider mange gravide også af. Her er det vigtigt at holde dig igang og gå nogle ture så du kan komme af med den væske. Svømme er også en god løsning for her er du vægtløs i vandet og får bevæget hele kroppen. Har du en del væske i hænder, så få fat i en lille blød bold du kan nuldre rundt imellem fingrene.

Ondt i ryggen – Ondt i ryggen er ikke noget man ønsker sig når man er gravid og der er øget vægt på ryggen. Sørg for at få noget støtte under ryggen/benene, og løft ikke på noget tungt. Undgår sko med højehæle. Hvis du har en der kan give dig massage så kan dette være til stor gavn for dig.

Plukveer – Har du plukveer så betyder det at din krop siger fra. Pas på med at være for over aktiv, men at bevæge sig er sundt, men nogle gange må man lige sætte tempoet lidt ned. Tag et varmt bad og slap af og nyd freden, dette hjælper også på plukveer.

Strækmærker – Dette kan du ikke forebygge uanset hvad du bliver bildt ind af div reklamer. Strækmærker er noget genetisk arvet fra din mor eller forfædre. Så det er alt afgørende hvilken hud du er født med. Strækmærker kan kun behandles efter fødsel på div klinikker som behandler kvinder for dette. Så ingen creme i verden kan hjælpe dig med at slippe for strækmærker.

Øget vægt – Du må og skal tage på under din graviditet, da du gør din krop klar til at føde en baby. Du er barnets sikre hule indtil det er færdig bagt i din helt egen bageovn. Defor skal du også sørge for at der er masser af mad til både dig og den lille. Derfor vil din krop suge lidt mere fedt til sig end normalt. Men derfor skal vi stadig tænke over hvad vi spiser for tager vi for meget på kan det vanskeliggøre din graviditet mht både strækmærker, overbelast af bækken, sukkersyge og bækkenløsning. Så spis med måde for det er en skrøne at man skal spise for 2. det har aldrig haft et gran af sandhed på sig.

Åreknuder – De ses som lilla punkter på dine ben, og kan bule ud så det ligner du har lilla spaghetti under huden. Ikke pænt og kan være ret så generende. De kan holdes nede ved at bruge støttestrømper, ligge benene højt og vippe med tæerne så du får gang i omløbet og blodet bliver pumpet tilbage gennem venerne.

Blå mærker – Har du en livlig baby som jeg havde i min mave, så kan du komme ud for at få en over nakken indefra den lille hule. Min datter sparkede mig gul og blå, og det gjorde ondt når hun lige hamrede mig i blæren elller op under ribbenene. For syv søren da osse hun kunne sparke fra sig!! Jeg fik ofte 3-4 blå mærker som tydeligt kunne ses på min mave. Det vækkede mig også tit om natten. Her er der ingen hjælp at hente men bare klare sig igennem de tæv man nu måtte få med på vejen. På en anden side så ved du at du har en stærkt lille barn i maven.

10931333_10152646355913587_7923409637516454253_n

Ømt tandkød – Det kan føles som om at alle dine pløkker falder ud af munden om lidt. AV! Jeg havde ondt og hvis der er noget der kan gøre ondt så er det tandpine! Så forstil dig at have tandpine i alle tænder på en gang. Det var den følelse jeg gik med da jeg havde ondt. Her hjalp det kun at dulme smerten med en panodil. Dem må gravide godt tage, men hold dig fra Ipren!

Men når du har kæmpet dig igennem hele det forløb det er at være gravid og til at blive mor, så har du glemt alt det som du kæmpede med. For nu er du mor og har et fantastisk lille menneske du skal vise vej gennem livet. Hvilken gave et det ikke lige? Den største hvis du spørger mig. Tillykke med din titel som moaaar 🙂

10858393_10152655761683587_1584561230677537750_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar