Livet som mor

Har vi mistet autoriteten ?

13. april 2017

oeredreng

Det er nok det evige spørgsmål efterhånden i dagens Danmark. Mange mener at børn bliver uopdragne lømler hvis ikke du opdrages under strenge regler og tager ved lærer med handling og konsekvens.

Det kan jeg delvist give ret i, og når jeg siger delvist er det fordi at jeg mener at handling har konsekvens.

Men jeg mener ikke at en streng opvækst er lig med velopdragne børn. Det høre fortiden til og vi er idag blevet det klogere og ved at en kærlig og forstående men også bestemt opvækst er langt bedre.

Man får ofte modsatte effekt ved at være streng og føre huset med hård hånd. Børn gør ofte oprør imod deres barndomsår hvis de ikke fik lov til at udvikle deres egen identitet, men blev påduttet en af forældrene. De kan havne i en slem identitetskrise og defor skubber al den autoritet som forældrene udviste og pressede ned over hovedet på dem.

Det vil aldrig gavne at være for hård eller begynde at slå sit barn ALDRIG! For det første er det bare forkert! For det andet får du et barn som bliver et stort kaos indeni og føler sig uelsket og vil begynde at udvise en adfærd som ingen børn burde komme ud i. Slå andre børn, blive indelukket og endda begynde at slå tilbage på forældre. Det er dog forældrenes egen skyld!! Men barnet kan også ende i dårlige miljø fordi ingen bekymre sig jo alligevel. Det kan ende ud i så sørgelig en historie, som slet ikke havde været nødvendig hvis bare nogen lyttede og ikke slog.

vold2-653

Vi skal selvfølgelig være den som har sidste ord da børn ikke skal bestemme over deres forældre og her kan jeg nogle gange godt syntes at nogle forældre overgiver sig for let når et barn begynder at hyle og skabe sig, så kan der godt være tendens til at overgive sig for at lukke munden på fugleungen. Det er ikke noget de forældre skal bankes oveni hovedet for, men det er mere os andre som ofte vender skæve blikke til hvis barnet græder og skaber sig, så tror mange straks det værste om andres evner som forælder.

Der er skal være plads til at være bestemt og sige nej du kan tro nej. Hyl du lungerne fulde men du får ikke din vilje. Det er ikke at være ond eller dårlig forælder men at være bestemt og lære dit barn at verden er fuld af skuffelser og det må man acceptere. Du kan ikke pakke dit barn ind i vat og lade det tro at må får alt man peger på. Det vil vende tilbage og bide dem i enden når du bliver myndige og skal til at lære at man ikke kan få alt man peger på, men at det rent faktisk kræver en indsats.

Jeg siger ikke at det er sådan et scenarie at alle ender i, men nogle vil ryge i nettet og det ville være synd og skam at de så mister troen på sig selv fordi at de altid har fået alt serveret på et sølvfad hjemmefra.

Det er vigtigt at give sit barn selvtillid men det gør man ikke ved at varte dem op på den måde, jeg ved godt at alle gør det i den bedste mening men ikke altid er det det bedste for vores børn.

Måske jeg vrøvler men jeg forsøger bare at sætte ord på nogle af de tanker jeg selv har som forælder. Jeg frygter også for at fejle som mor og ikke klæde min datter ordentlig på til at træde ud i den store verden.

Jeg vil så gerne styrke hende til at tro på sig selv men også lære at tage ansvar for sine handlinger. Jovist er hun kun 2 år men jeg mener ikke at det er for tidligt at begynde at lære hende at smider hun skrald på gulvet så samler man op og smider det i skraldespande, slår hun så må hun forstå at det gør mig ked af det, og skaber hun sig og vil have noget nede i den lokale købmand, så må hun forstå at det ikke er en gavebod men et sted vi handler ind for penge for at få mad på bordet.

De ting er ret basale og en vigtig lære her i livet. Man skal yde før man kan nyde er et godt motto at lære sine børn. Intet her i livet kommer let. Det vil redde dem for en masse skuffelser når de skal ud og finde venner, så skal de også give for at få. Her mener jeg at man skal udvise respekt, venlighed og omsorg for sine venner. Igen når de skal søge uddannelser, man skal gøre sig god i skolen, men hvad man stræber efter er står en frit for. Men det hele kræver en indsats i større eller mindre grad.

Når de skal søge arbejde skal de igen yde før de kan nyde. Der er mange om buddet og der vil komme afslag som de også skal lære at tackle. Hele livet er fulde af udfordringer og vi skal som forældre hjælpe vores børn til at klare sig i voksenlivet.

Derfor skal vi bibeholde vores forældreautoritet på en konstruktiv måde sådan at vores børn ikke føler sig klemt men føler at her kan de få de råd og vejledning som de søger igennem barndommen og resten af livet. Jeg vil altid være der for min datter og håber at når hun føler trang til trøst eller råd vil hun gribe knoglen og ringe til mig eller endnu bedre, komme forbi til et kram og en snak.

glade-boerm

Jeg kender til flere historier som er endt ud i et smukt menneske ved blot at have haft en tryg og kærlig opvækst men med faste rammer og regler. Børn har bedst af faste rammer da de ikke selv kan håndtere 100% frihed. Så begynder de ofte at lave ballade få at få den opmærksomhed som de føler mangler lidt. Ikke at alle gør sådan men der er nogle i flokken.

Heldigvis kender jeg også til tilfælde af hård og streng opvækst med vold og mobning som er endt ud i et vellykket voksen individ på trods af dette. Men dette er mere undtagelsen frem for reglen.

Så pas jeres små imens de bliver færdigt støbte mennesker og også bagefter. Men giv dem de rette værktøjer og nyd jeres skabelse med stolthed.

7058246-25inddet-begynderjpg

 

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar