Alt & Andet

30 måder at tage ansvar

28. marts 2017

5070912-plastiksugeroer-indsamles

Tænker du nogensinde over hvad du byder vores moderjord? Er du en af dem som gerne vil se verden blive et bedre sted, så dine børn – efterkommere kan gå en bedre verden i møde? Eller er du en af dem som mener at det er alle andres opgave at rydde op efter dig? Eller blot tænker – jamen hvad jeg kan da gøre for at hjælpe med at reducere miljøpåvirkningen?

Så læs videre og forhåbentlig tag imod nogle af de råd/ideer til at gøre en lille men trods alt en forskel.

1.Sluk lyset, i de rum du ikke bruger. Brug led eller energisparepære. Sluk for de apparater du ikke bruger.

2. Spar på vandet og lad være med at lade vandet løbe når du feks børster tænder, vasker hår, barbere dig etc. Lad være med at vaske en enkelt trøje på et langt vaskeprogram men brug quick vask funktionen.

3. Støt genbrug ved at sortere dit skrald og sæt brugbare ting til genbrug eller forær dem til nogen der kunne bruge det. Der bliver smidt så mange brugbare ting ud til skrald som en familie kunne have fået gavn af. Brug evt facebook til at få det afsat. Det er et super godt medie til den slags. Du kan også vælge at gøre dine tøj køb i genbrugen, der er mange penge at spare og du skåner miljøet en hel del, da tøjindustrien forurener meget. Tag dine egne poser med på indkøb. Hvis du benytter plasticposer, så anvend dem indtil de er slidt helt op eller køb et indkøbs-net som du kan medbringe hver gang. De fleste supermarkeder sælger dem ved henvendelse ved kassen.

4.  Hold en jævn temperatur i hele hjemmet. Bor du i et flere etagers bolig så sørg for at hold samme varme igennem hele hjemmet fra kælder til kvist. Hvis du slukker for varmen på øverste etage i de kolde vintermåneder, forbruger du rent faktisk mere varme end hvis du holder en jævn varme, da radiatoren skal bruge mere energi på at varme boligen op. Opspar brændsel ved at skrue ned for varmen om natten og når du er væk hjemmefra – eller installer en programmerbar termostat. Isoler dit hus for at spare på varmen og kontroller regelmæssigt isoleringens stand.

5. Installer vandsparende hjælpemidler på haner og brusere. Energisparende brusehoveder kan spare op til 20 procent varmt vand – og begrænser elregningen. En vandhane med forstøver-tap vil reducere gennemstrømningen uden at reducere vandtrykket.

6. Hold din vandvarmer nede på 54 grader. Dette er varmt nok til at dræbe bakterier og stadig spare energi.

7. Anvend en skraldespand til forskelligt badeværelsesaffald. At skylle affald ud er spild af vand og kan skabe affaldsproblemer. Det er nærmest FORBUDT at smide bind, hår og vatpinde i toilettet da det er skyld i kæmpe afløbsproblemer i kloaksystemerne og koster en formue at rense op. Det skal altså bare stoppe nu. Smid ikke giftigt husholdningsaffald – såsom maling, fortyndervæske og bilvæsker – i affaldsbeholdere og i afløb. Undersøg de lokale, miljøvenlige affaldsmuligheder og undgå disse produkter i fremtiden.

479540-det-flyder-med-affald 20081221-170620-pic-329790458

plastik_paa_strand 398c40de-849b-427c-92e6-c1c4fe7d84c9

8. Afløb Dine afløb kan holdes åbne, rene og lugtfrie uden brug af ætsende afløbsrens. Der er to simple regler: Hæld aldrig flydende fedtstof i afløbet og benyt altid en afløbssi.For tilstoppede afløb, hæld 1/4 kop (60 ml) baking soda i afløbet efterfulgt af 1/2 kop (125 ml) eddike. Luk afløbet af, indtil det holder op med at hvisle, og skyl efter med kogende vand. Som en sidste udvej kan du anvende en vaskesuger, der kan fås hos de fleste isenkræmmere, men vær opmærksom på, at den kan beskadige afløbsrørene.

9. Badekar og fliser De fleste typer fliserens på markedet gør mere skade end gavn, fordi mange af dem indeholder klorin, som generer øjne, næse og hud voldsomt, og som er et af de farligste kemikalier i byernes kloaksystemer. Til rengøring af badeværelser anvendes en stiv børste og enten baking soda eller det milde multirengøringsmiddel sammen med baking soda. Skyl med varmt vand.

Til områder med hårdt vand, anvend eddike eller citronjuice til at opløse mineralaflejringer. Til rigtigt svære opgaver anvendes en gennemblødt klud, som man lader ligge på det problematiske område i nogle timer, inden man renser det. For at fjerne skimmelsvamp og mug skrubbes fliserne og tørres af med en klud, som er blevet vædet med eddike, og derefter børstes med en gammel tandbørste.

10. Dit køleskab forbruger mere energi end noget andet hjælpemiddel i dit hjem, men der er nogle enkelte ting, du kan gøre, for at begrænse energiforbruget til et minimum: Køleskabet bør indstilles til 3-5°C og fryseren til -17 til -15°C. Undgå at åbne køleskabsdøren for ofte og hold den kun åben i kortere tid for at begrænse energiforbruget. Placer ikke køleskabet i et varmt område – tæt ved en radiator eller i direkte sollys. For at effektivisere brugen bør du rense kondensrørene bagpå eller under køleskabet mindst en gang om året. Hold tætningslisterne på køleskabsdøren rene så forseglingen ikke ødelægges på grund af tørrede madvarer.

11. Anvend elkedler til at koge vand da de kun forbruger halvdelen af den energi, der skal til for at koge vand på komfuret. Men hvis du gryde så brug låg, vand koger hurtigere, hvis der er låg på gryden.

12. Spild ikke energi på at forvarme ovnen, da de fleste ovne ikke behøver dette. For tærter og kager er 10 minutters forvarmning rigeligt. Du kan også slukke for ovnen 15 minutter før tid i forbindelse med større opgaver såsom stege og gryderetter – den tilbageblevne varme i ovnen gør arbejdet færdigt.

13. Hvis du har behov for at anvende en opvaskemaskine, så fyld den helt op hver gang, den anvendes, og anvend altid økonomiprogrammet. For at spare energi kan du åbne maskinen efter selve afvaskningen og lade opvasken lufttørre.

14. Frosne madvarer kræver mere energi under tilberedelsen – tø dem op først.

15. Hvis du spiser kød så køb organiske kødvarer fra fritgående dyr og fugle. Disse er avlet på en human måde og fodret med ubehandlet foder.

16. Dyrk dine egne grøntsager, frugter og urter uden brug af pesticider.

17. Ved at spise organisk dyrkede frugter og grøntsager reducerer du ikke blot mængden af pesticider, som føres ud i miljøet, det er også sundere for dig, producenterne og forhandlerne. Se blot efter det godkendte mærke for organiske madvarer.

18. Fjern overflødigt fedt fra kød og fjerkræ og undgå mejeriprodukter med højt fedtindhold. Mange kemikalier, som føres ud i miljøet, har ophobet og akkumuleret sig i fedtvæv.

19. Undgå at opbevare madvarer i plastikemballage. Benyt genanvendelige glasbeholdere til at opbevare madvarer i køleskabet men vær opmærksom på, at ikke alle glasbeholdere kan tåle nedfrysning.Hvis du benytter plastikbeholdere til opbevaring så anvend nogle, som er særligt fremstillet til dette formål.

20. Benyt aldrig plastikbeholdere ved tilberedning af mad i mikrobølgeovn. Selv beholdere, som er godkendte til opbevaring af mad og kan anvendes i mikrobølgeovn, kan lække kemikalier ud i madvarerne, når de opvarmes.

21. Køb ind i større mængder. Det er billigere, og man sparer emballage. Køb grøntsager løst og ikke i plastikposer. Komposter dine madrester.

22. Ren sæbe. I generationer har folk vasket deres tøj, deres hjem og sig selv med ren sæbe. I dag er det hovedingrediensen i mange alternative rengøringsopskrifter. Sæbe nedbrydes sikkert og fuldstændigt i naturen og er ugiftig.

Vær sikker på at du anvender sæbe uden syntetisk duft, farvemidler eller andre tilsætningsstoffer. Selv fosfatfrit, biologisk nedbrydeligt vaskemiddel bidrager til vandforurening.

Eddikesyre (5%)Eddikesyre er et mildt desinficeringsmiddel, som opløser fedt, renser glas, afhjælper dårlig lugt og fjerner kalkaflejringer, pletter og størknet voks.

Majsmel er et duftfrit pulver, som er godt til at rense tæpper og fjerne fedtpletter.

Eukalyptusolie er et godt desinficeringsmiddel og godt til at fjerne dårlig lugt. Det fjerner visse pletter såsom blæk og fedt, dræber og modvirker visse insekter og kan endda fjerne rust.

Soda (natriumkarbonat) Grundlæggende ingrediens ved tøjvask, fjerner fedt, pletter, desinficerer og blødgør vand. Soda bør ikke anvendes på aluminium.

Baking Soda (tvekulsurt natron) virker godt som slibende middel i alternative opskrifter. Baking soda fjerner også dårlig lugt og pletter, og det polerer og blødgør stof.

Note :Der er nogle, som mener, at ammoniak og boraks er andre grundlæggende ingredienser i alternative opskrifter på rengøringsmidler. Det er sandt, at de er meget effektive til at rense, fjerne dårlig lugt og desinficere. Det er også sandt, at de er ret stærke kemikalier, som kan irritere øjne, næse, hals og hud samt forårsage hovedpine, kvalme og brystsmerter.

Hvis ammoniak blandes sammen med rengøringsmidler, som indeholder klorin, kan giftig gas opstå. Af disse grunde er der udeladt ammoniak og boraks fra listen over basale ingredienser og opskrifter.

23. Den giver jo helt sig selv eller det burde den ihvertfald. Lad være med at smide affald i naturen! Det har ikke kun konsekvenser for vore planet men naturen lider særlig meget på den konto!!!

vogel-mu%cc%88ll

d8af17f4-e26a-4926-b26b-a0840880dd84 2polfoto_34353332 144b7afe94e64d788ed1a306d675821a_ra%cc%83vdyrenesbeskytt 0a68b51101fd4c2f1eff4e091e6fe8bd-511312-minden-800_450

24. Smid ikke cigaretskodder i naturen. Det tager 5 år for naturen at nedbryde dem og de er både grimme og farlige for børn og dyr at indtage! Hvis du skal ryge så må du også tage ansvar for hvor du gør af skodderne.

affald_med_giftstoffer

25. Vælg at køre i en brændstoføkonomisk bil eller endnu bedre tag cyklen, eller benyt offentlige transportmidler, hvor det er muligt.

david_parsons__2008-_istockphoto

26. Undgå så vidt muligt alt der kører på batterier (eller benyt genopladelige batterier eller genopladelige solbatterier, hvis batterier er uundgåelige). • Køb lokalt – det er ikke bare godt for den lokale økonomi, det vil også spare energi, fordi produkterne ikke skal fragtes jorden rundt for at komme frem til dig.

27. Undgå anvendelsen af PVC i dit hjem. PVC-produkter forurener miljøet og dit hjem gennem hele deres livscyklus. PVC-produkter omfatter badeforhæng, gulvmaterialer og selv en del børnelegetøj.

28. Vælg vandbaseret lakmaling i stedet for maling indeholdende opløsningsmidler når du skal male dit hjem. Anvend aldrig blybaseret maling.

29. Hvis du har et fyr, en brændeovn eller en gasvandvarmer, så få dem kontrolleret regelmæssigt for at undgå dødelige dampe og installér en kulilte-alarm.

Carbon Dioxide

30. Lav din egen skyllemiddel og skån miljøet for al den skyllemiddel vi skyller ud. Dette hjemmelavede skyllemiddel er ikke blot miljøvenligt, men det hjælper også med at få bugt med overskydende kalk i vaskemaskinen.

  • 500 ml vand
  • 20 ml eddike
  • 66 gram natron
  • 6 dråber æterisk olie, duft efter eget valg

Trin 1

Fortynd eddiken med vandet og hæld det i en beholder.

Trin 2

Tilsæt forsigtigt natron. Vær forsigtig med ikke at spilde noget.

Husk, at dette vil forårsage en sprudlende effekt, som kun vil være større, hvis man tilsætter al natron på én gang.

Trin 3

Bland det med en ske og vær sikker på, at det hele bliver opløst. Tilsæt derefter dråber af din yndlings æteriske olie for at give det en særlig duft.

Trin 4

Tilsæt skyllemidlet til din vask, præcis ligesom du ville gøre med kommercielle produkter.

Trin 5

Følg din almindelige vaskerutine. Bred derefter tøjet ud og se forskellen.

Håber at bare nogle af disse råd kunne bruges til noget. Vi må alle forsøge at gøre noget for at det hele ikke ender i ragnarok! Vi er de enste der kan passe på miljøet og forsøge at mindske udslippet af CO2.

Vi bære et ansvar uanset hvordan man vælger at se på det. For det er vores forbrug der er med til at skabe produktion og derfor mere udslip af CO2 .

6w2pxd4p-1363823225

 

 

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar