Livet som mor

Derfor er hoppegynge og gåstol no go

31. marts 2017

hqdefault-1

Har du eller sidder du og overvejer at købe en hoppegynge eller gåstol så læs videre. Da jeg har gravet lidt i om det nu også er en god og smart ide til de små poder. For undersøgelser viser at de måske snarere er en hæmmesko end en fordel for barnets motoriske udvikling og kan volde rygskader.

Jeg husker selv da min datter var i kravlestadiet og jeg ville købe en gåstol, men så læste mig frem til at det var en skidt ide, så tænkte jeg hvad med en hoppegynge og igen kom det frem at det kunne skade hendes stadig sarte ryg ved overbelastning. Så medmindre man er Dirch Passer vil jeg ikke råde en til at smække dit barn i en af disse.

Så jeg sprang let og galant over og købte istedet en gåvogn som både var fuld af spændende knapper og sød lærerligt musik til leg.  Vtech har en som er super til de små da den kan låses så den ikke ruller afsted og de kan støtte sig op af den og lege og lære på en og samme tid.

12974519_10153543090098587_1248765754812985675_n

Men for at vende tilbage til før nævnte gynge og stol så er her nogle af de grunde til at du som forældre bør gå en bue udenom dem.

1. Barnets ryg kan ikke tåle den oprette stilling og hop

Små børn, der ikke kravler eller går, har en C-formet ryg, som endnu ikke er formet til at kunne bære sin egen vægt. Større børn, der kan gå, har udviklet en S-formet ryg, der virker som en fjeder og derved mindsker den tunge belastning det er at sidde, stå og gå. Da helt små børn endnu ikke har udviklet disse kurver og heller ikke har muskler til at afstive ryggen, vil hoppegyngen være meget belastende for barnets ryg.

Desuden har undersøgelser vist, at den belastning som ryggen udsættes for når barnet hopper i en hoppegynge er op til 50 gange større end når barnet selv hopper.

2. Støtter ikke barnets motoriske udvikling

Hoppegyngen udvikler ikke de bevægemønstre, som bruges i den normale udvikling. For at lære at stå og gå er det nødvendigt at udvikle kontrol over kropsstamme og ben samt balance, hvilket ikke er tilfældet i en hoppegynge. Desuden er det vigtigt for et barns motoriske udvikling, så ofte som muligt, at ligge på maven. Tid i en hoppegynge mindsker tiden barnet ligger på maven, og træning i maveliggende er nødvendig for at kunne lære at kravle.

I stedet for en hoppegynge vil jeg til helt små børn anbefale et legetæppe med masser af sansestimulerende aktiviteter til den maveliggende baby. Til større børn, der selv kan sidde, vil jeg anbefale en babygynge, som både er med til at styrke rum fornemmelse og balance.

Gåstol
Undersøgelser har vist, at børn der bruger gåstol er 1 måned langsommere om at sidde, kravle og gå end børn der ikke bruger gåstol. Gåstolen tillader barnet at bevæge sig rundt inden det er fysisk parat, og det kan forårsage et unaturligt bevægelsesmønster og forsinket muskelkontrol.

Det er vigtigt for et barn, der skal lære at gå, at det ser hvordan benene bevæger sig og mærke omgivelserne. Børn i gåstol, som har en plastikbakke foran, kan ikke se deres fødder og derved mister de vigtig information, som er nødvendig for deres motoriske udvikling. Derudover vil omgivelserne virke anderledes for et barn, der sidder i en stol – som tager fra når barnet støder ind noget – i forhold til et barn der kravler. Således kan gåstolen også blokere for barnets sanseudvikling og forståelsesramme.

Så istedet for en gåstol (til barnet der er begyndt at gå med støtte) vil jeg anbefales en gåvogn, som barnet kan støtte sig til og skubbe frem.

 

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar